Het programma Voeding Tegen Kanker is een speciaal ontwikkeld programma** met elke dag een persoonlijke TIP en een gevarieerd menu, waardoor je leert hoe je het immuunsysteem versterkt en:

omgaat met voeding bij kanker,
suikerarme recepten bereidt,
je gewoon uit eten kunt gaan,
welke voeding goed voor je is.

Interview met Wim van der Meer over Voeding tegen Kanker

** Bewezen ketogene voedingsmethode. En elke week ontvang je een handig boodschappenlijstje.

Gun jij jezelf (minimaal) 3 maanden om nieuwe gewoontes aan te leren?

Meer weten? Referenties

Lezingen over het programma

Of iemand anders
informeren?

Suiker maakt kanker erger


nieuwsbrief 230 | 20 oktober 2017


Suiker helpt kankercellen groeien en stimuleert de woekering van tumoren, schrijven Vlaamse wetenschappers in een publicatie in het toonaangevende vakblad Nature Communications.
Deze woekering van tumoren wordt gestimuleerd door het zogenaamde Warburg-effect, een fenomeen waarbij kankercellen hypersnel suiker afbreken.
Deze cruciale doorbraak in kankeronderzoek verklaart voor het eerst de positieve correlatie tussen suiker en kanker en heeft mogelijk verreikende gevolgen voor onze kennis over aangepaste kankerdiëten.

Onderzoekers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), de Vrije Universiteit Brussel en de Katholieke Universiteit (KU) Leuven hebben negen jaar aan de studie gewerkt.
De Duitse biochemicus Otto Warburg ontdekte lang geleden al dat kankercellen versneld veel meer suikers omzetten in melkzuur (lactaat) dan gezond weefsel.
Dit Warburg-effect is uitvoerig bestudeerd, en zelfs ingezet om onder meer hersentumoren op te sporen.
Tot nog toe was het onduidelijk of het louter om een symptoom ging, maar het blijkt nu een belangrijke eigenschap van kankercellen te zijn.

In tegenstelling tot gezonde cellen scheiden kankercellen door vergisting van suikers melkzuur uit in plaats van koolstofdioxide.
Om te onderzoeken waarom de kankercellen dat doen, werd gekeken naar eenvoudigere gistcellen, die het effect ook vertonen.
In die gistcellen was zichtbaar dat bij de omzetting van suiker meer fructose-1,6-bifosfaat in de cellen wordt aangemaakt, waardoor Ras-eiwitten worden geactiveerd die vermenigvuldiging van kankercellen stimuleren.
Dat creëert een vicieuze cirkel, die de woekering van tumoren verder stimuleert.
Hoe agressiever de tumor, des te sneller zetten de kankercellen de suiker om. Vervolgens is dit mechanisme in menselijke kankercellen bevestigd.

Een suikervrij of suikerarm dieet is dus niet zomaar een hype, maar zou echt bij kankerpatiënten ingezet kunnen worden als ondersteuning bij het overwinnen van de kanker.
Het kan ook de chemotherapie veel effectiever maken.

En dat terwijl patiënten om aan te sterken nu soms serums krijgen toegediend die veel suiker in de vorm van glucose bevatten.

 

 

Interview met Wim van der Meer, Over Voeding tegen Kanker

met Patricia Mensink

Andere gerelateerde artikelen:

Jurrina

Wat leer ik een hoop. Ik eet heel gezond maar deze kijk en benadering op voeding en water  is totaal anders en mega interessant. Zo heb ik altijd...

Lees meer

Mam gaat niet aan de chemo

Eigenlijk is het te triest voor woorden dat dit boek geschreven is. En helaas is dit boek niet het enige in zijn genre. Sinds de jaren vijftig is...

Lees meer