Het programma Voeding Tegen Kanker is een speciaal ontwikkeld programma** met elke dag een persoonlijke TIP en een gevarieerd menu, waardoor je leert hoe je het immuunsysteem versterkt en:

omgaat met voeding bij kanker,
suikerarme recepten bereidt,
je gewoon uit eten kunt gaan,
welke voeding goed voor je is.

Interview met Wim van der Meer over Voeding tegen Kanker

** Bewezen ketogene voedingsmethode. En elke week ontvang je een handig boodschappenlijstje.

Gun jij jezelf (minimaal) 3 maanden om nieuwe gewoontes aan te leren?

Meer weten? Referenties

Lezingen over het programma

Of iemand anders
informeren?

Koffie verlaagt kans op darmkanker

Koffie verlaagt kans op darmkanker

Het drinken van alle soorten koffie (met en zonder caffeïne, oploskoffie en espresso) helpt bij het verlagen van het risico op darmkanker. Bij het consumeren van ??én tot twee koppen koffie per dag zou de kans met 26 % afnemen, volgens een Amerikaanse studie van het Dana-Farber Cancer Institute gepubliceerd in het Journal of Clinical Oncology. Voordat koffieconsumptie als preventieve maatregel voor darmkanker beschouwd kan worden, is echter extra onderzoek nodig.

Onderzoekers van de universiteit van Zuid-Californië bestudeerden 5100 mannen en vrouwen waarbij de afgelopen zes maanden darmkanker was geconstateerd. De controlegroep bestond uit 4000 mannen en vrouwen waarbij de ziekte nooit eerder was geconstateerd. De deelnemers van het onderzoek hielden hun consumptie van diverse soorten koffie en andere dranken bij. Een enquête bracht onder deelnemers andere aanwezige risicofactoren van darmkanker in kaart, zoals voeding, roken, lichaamsbeweging en kankerdiagnoses in de familie.

Uit de resultaten bleek dat hoe hoger de koffieconsumptie, des te lager de kans op darmkanker. Het nuttigen van één tot twee koppen koffie per dag verlaagde de kans op darmkanker met 26 %. Dit percentage steeg tot 50 procent wanneer er 2,5 of meer kopjes per dag werden gedronken. Het effect werd bij alle soorten koffie met en zonder cafeïne gemeten.

Daaruit werd geconcludeerd dat de beschermende eigenschappen van koffie niet alleen te wijten zijn aan cafeïne. Naast cafeïne kunnen polyfenolen in koffie fungeren als antioxidanten, die de groei van potentiële darmkankercellen kunnen tegengaan. Melanoïden die tijdens het branden van de bonen ontstaan, staan bekend om stimulatie van de mobiliteit van de dikke darm. En die terpenen helpen het lichaam te beschermen tegen oxidatieve schade.

Interview met Wim van der Meer, Over Voeding tegen Kanker

met Patricia Mensink

Andere gerelateerde artikelen:

Budwig papje

Budwig Protocol Het Budwig protocol is ontwikkeld door Johanna Budwig, een zeer vooraanstaande wetenschapper in haar tijd in het onderzoek van...

Lees meer