Bron: platform voor voedingsgeneeskunde 3 april 2018
Een paper in The BMJ rapporteert een direct verband tussen consumptie van industrieel verwerkte (ultra-processed) voeding en kanker. Tien procent meer industriële voeding zou het kankerrisico met 10 % doen toenemen. Franse onderzoekers deden deze vaststelling door gebruik te maken van het Franse NutriNet-Santé-cohort, dat over consumptiegegevens van 3300 verschillende voedingsmiddelen beschikt, afkomstig van meer dan 100.000 deelnemers. De vraag is nu welk aspect van industriële voeding hiervoor verantwoordelijk kan zijn.
Hoewel iedereen een duidelijk beeld heeft van industriële, ultra-processed voeding, is het een breed begrip en een moeilijk te definiëren voedselcategorie. Ze bevatten doorgaans meer (verzadigd) vet, toegevoegde suikers en zout, en minder vezels en vitaminen. Verhitting leidt tot acrylamide, heterocyclische amiden, polycyclische aromatische koolwaterstoffen en advanced glycation endproducts. Uit het verpakkingsmateriaal lekken controversiële hormoonverstoorders in de voeding, denk aan bisfenol A en ftalaat. Een slordige 250 voedseladditieven, waaronder natriumnitriet en titaniumdioxide, zijn dan wel goedgekeurd, ze blijken kankerverwekkend te zijn in dierexperimenten.
In deze studie ging het concreet om: massa-geproduceerd brood en gebak, zoete of hartige snacks, snoep en dessertjes, frisdrank, gehaktballen, vis- en kipnuggets, al het vlees dat met bewaarmiddelen (behalve keukenzout) behandeld werd, en de vele voedingsmiddelen die gehydrogeneerde vetten, gemodificeerd zetmeel en proteïne-isolaten bevatten. Deze groep is naar schatting goed voor 25 % tot 50 % van al het voedsel dat een gemiddelde westerse volwassene eet.
Groenten uit blik, gekonfijt fruit, kaas, vlees waaraan enkel zout toegevoegd werd en vers brood horen niet tot deze groep. De vuistregel geldt: alle voedsel dat je thuis gemakkelijk kunt bereiden uit verse producten.
Uiteraard gaat het om een bevolkingsstudie, waarin andere factoren een rol kunnen spelen. Zout verhoogt het risico op maagkanker, terwijl vezels bescherming bieden tegen darmkanker. Dat zwaarlijvigheid er voor iets tussen zit, lijkt niet te kloppen: het verband is onafhankelijk van lichaamsgewicht. Hoewel deelnemers die meer industriële voeding eten, vaker roker zijn en minder vaak bewegen, verklaren zelfs die factoren het verband tussen industriële voeding en kanker niet. Met andere woorden, het verband is even sterk bij rokers als bij -niet-rokers.
De ware oorzaak is nog onzeker, toch hanteren sommige landen nu al het voorzorgsprincipe en hebben ze taksen opgelegd op industriële voeding.