Het programma Voeding Tegen Kanker is een speciaal ontwikkeld programma** met elke dag een persoonlijke TIP en een gevarieerd menu, waardoor je leert hoe je het immuunsysteem versterkt en:

omgaat met voeding bij kanker,
suikerarme recepten bereidt,
je gewoon uit eten kunt gaan,
welke voeding goed voor je is.

Interview met Wim van der Meer over Voeding tegen Kanker

** Bewezen ketogene voedingsmethode. En elke week ontvang je een handig boodschappenlijstje.

Gun jij jezelf (minimaal) 3 maanden om nieuwe gewoontes aan te leren?

Meer weten? Referenties

Lezingen over het programma

Of iemand anders
informeren?

Huismiddeltjes tegen een droge mond bij kankertherapie.

Door Deborah Oke (The thruth about cancer)

Als je nu bezig bent of midden in een behandeling zit van een conventionele kankerbehandeling, kan een droge monde en van de onplezierige bijwerkingen zijn. Als je een droge mond is niet alleen lastig als je eet. Je moet speeksel hebben om te praten, te slikken, je moet kunnen voelen met je tong en speeksel is nodig bij de vertering van je voeding. Je hebt ook speeksel nodig om infecties te voorkomen in je mond. Het goede nieuws is dat er een aantal voedingsstoffen zijn en andere simpel manieren ter behandeling van een droge mond die jet huis kunt toepassen.

Welke kankerbehandelingen veroorzaken een droge mond.

1.

Chemotherapie staat bekend dat het zeker na een behandeling een droge mond veroorzaakt. Meestal in de vorm van een beperkte aanmaak van speeksel. Dat betekent dat je speekselklieren niet meer voldoende speeksel kunnen aanmaken om je mond te smeren tijdens het eten of spreken. De bijverschijnselen van de chemo is normaal gesproken slechts van korte duur. Normaal gesproken ontstaat de droge mond meestal alleen na een paar maanden na de behandeling. Toch is het behandelen hiervan belangrijk genoeg om hierbij verlichting te verkrijgen.

2.

Bestraling veroorzaakt ook een droge mond als de bestraling plaats vindt in de buurt van de nek en hoofd. Het kan daarna wel meer dan 6 maanden duren voordat er verbetering optreedt. Soms kan het zelfs langer dan een jaar duren voor die verbetering er komt. Vanwege het belang van een goede natuurlijke speekselproductie is het noodzakelijk je voeding aan te passen om het herstel te bespoedigen.

 

Hierbij 6 manieren waarom een droge mond je leven lastig maakt

 1. Tand hygiëne

Speeksel zit vol met probiotica de je behoedt voor ziektekiemen. Het spoelt etensresten weg en verhindert het ontstaan van tandplak. Zonder speeksel is de mond vatbaar voor vreemde bacteriën die je tandvlees ontsteken en je slechte adem geven. Door regelmatig naar een goede tandarts te gaan die hier van op de hoogte is kan je mondinfecties helpen te voorkomen.

 1. Moeilijk om te praten.

Als je weinig speeksel aanmaakt is het voor je tong vrijwel onmogelijk soepel te bewegen in je mond om een gesprek te kunnen voeren. Dit is erg onplezierig en het kan je sociale leven beïnvloeden. Het is dus belangrijk om je mond vochtig te houden zo veel als je kan. Vochthoudende voeding en water kan hierbij behulpzaam zijn.

 1. Gesprongen lippen.

Het is wonderbaarlijk hoe je speeksel er voor zorgt, dat je lippen altijd vochtig blijven.

Vochthoudend voedsel en vruchten kunnen je helpen gedurende je herstel periode. Avocado kan zeer heilvol zijn vanwege zijn vetten en natuurlijk vitamine E. Smeer zo nu en dan met een avocado je lippen in.

 1. Moeite hebben met kauwen

Het goed kauwen van je voeding is erg belangrijk voor de vertering en speeksel is het begin van dat proces. Als je speekselklieren beschadigd zijn is het belangrijk om sappige voeding te nemen op kamertemperatuur. Dit helpt ook tegen de pijn en verzacht je mond.

 1. Onvoldoende vertering.

De speekselklieren maken speeksel aan zodra er voeding wordt gegeten. Want speeksel bevat belangrijke enzymen om het verteringsproces op gang te helpen. Zonder deze enzymen kan dat betekenen, dat je je voeding niet goed verteert, waardoor je ontstekingen in je darmen zou kunnen krijgen. Het kan aanleiding geven tot een slecht verteerde darminhoud, die verstoppingen kan veroorzaken in de dikke darm.

Omdat je in het herstelproces zit wil je juist enzymrijke voeding eten om de spijsvertering juist te bevorderen.

 1. Proeven wordt moeilijk

Speeksel helpt voeding aft e breken en dat begint al in de mond, waarbij processen ontstaan die zorgen dat je smaken kan herkennen. Dat zorgt er voor dat je kunt genieten van een maaltijd. Als je geen speeksel aanmaakt, of te weinig, is het proven van de smaken bijna onmogelijk.

Huismiddeltjes tegen een droge mond

Kruiden

 • Chaga paddenstoel thee helpt beschadigd weefsel te herstellen.
 • Weegbree thee staat er om bekend dat het helpt bij het herstellen van je mondweefsel en bij het detoxen.
 • Kliswortel in rode klaver thee is uitstekend om aangetast weefsel te repareren, om pijn te verlichten en beschadigd weefsel te herstellen. Het helpt de speekselklier bij het herstel.
 • Sint Janskruid olie of thee zijn zeer goed om de pijn te verlichten in de mond en je een goed gevoel te geven.
 • Echinacea tinctuur kan je helpen de speekselklieren te herstellen en de pijn te verzachten.

Voeding

 • Eet veel donkergroene bladgroente en ook kruisbloemige zoals bloemkool, broccoli en koolsoorten. Die bevatten een sterke antioxidanten werking die helpt infecties te voorkomen. Waarbij ze je ook nog eens voorzien van veel mineralen en vitaminen.
 • Eet knoflook, appel azijn, citroensap en gefermenteerde voeding, zoals zuurkool, yoghurt Deze voeding is behulpzaam door goede bacteriën en helpen met hun enzymen de voeding te verteren, als er te weinig speeksel is.
 • Vers selderij sap, komkommer, avocado en ananas zijn vocht inbrengend en zitten vol met enzymen voor de vertering en antioxidanten.
 • Eet groentesoep, die door de blender is fijngemaakt, maar laat die niet te lang koken om zoveel mogelijk enzymen te sparen. De soep moet dan op kamertemperatuur worden gegeten.
 • Ga verschillende smoothies gebruiken en dan vooral die van groene groenten zijn gemaakt. Deze geven je voedingsstoffen, waarbij je nauwelijks hoeft te kauwen. En omdat ze vocht inbrengen helpen ze bij een natuurlijk herstel van de mond.

Interview met Wim van der Meer, Over Voeding tegen Kanker

met Patricia Mensink

Andere gerelateerde artikelen:

Budwig papje

Budwig Protocol Het Budwig protocol is ontwikkeld door Johanna Budwig, een zeer vooraanstaande wetenschapper in haar tijd in het onderzoek van...

Lees meer