Koffie verlaagt kans op darmkanker
Onderzoekers van de universiteit van Zuid-Californië bestudeerden 5100 mannen en vrouwen waarbij de afgelopen zes maanden darmkanker was geconstateerd. De controlegroep bestond uit 4000 mannen en vrouwen waarbij de ziekte nooit eerder was geconstateerd. De deelnemers van het onderzoek hielden hun consumptie van diverse soorten koffie en andere dranken bij. Een enquête bracht onder deelnemers andere aanwezige risicofactoren van darmkanker in kaart, zoals voeding, roken, lichaamsbeweging en kankerdiagnoses in de familie.
Uit de resultaten bleek dat hoe hoger de koffieconsumptie, des te lager de kans op darmkanker. Het nuttigen van één tot twee koppen koffie per dag verlaagde de kans op darmkanker met 26 %. Dit percentage steeg tot 50 procent wanneer er 2,5 of meer kopjes per dag werden gedronken. Het effect werd bij alle soorten koffie met en zonder cafeïne gemeten.
Daaruit werd geconcludeerd dat de beschermende eigenschappen van koffie niet alleen te wijten zijn aan cafeïne. Naast cafeïne kunnen polyfenolen in koffie fungeren als antioxidanten, die de groei van potentiële darmkankercellen kunnen tegengaan. Melanoïden die tijdens het branden van de bonen ontstaan, staan bekend om stimulatie van de mobiliteit van de dikke darm. En die terpenen helpen het lichaam te beschermen tegen oxidatieve schade.